Henri-Mondor Hastanesi’nde, Dr. Emilie Sbidian’ın yönettiği ve JAMA Dermatoloji mecmuasında yayımlanan yakın tarihli bir Fransız araştırması çok fazla hazır yemek ve şekerli tahıl tüketmenin sedef hastalığıyla kontağını ortaya koydu.
Fransız araştırmasında, dermatologlar sedef hastalığının çok işlenmiş besinlerle ilişkilendirilebileceğini öne sürüyor. Bu besinler ortasında soğuk etler, tahıllar, tüketime hazır yemekler ve hatta paketlenmiş fırın kekleri üzere eserler yer alıyor. Bu çeşit besinler, stabilizatörler, tatlandırıcılar, renklendiriciler, doymuş yağlar ve ek şekerler içeriyor.
Hastalar 6 ay boyunca takip edildi
Bu sonuca ulaşmak için araştırma takımı, hastalığı etkin olan 802 kişi de dahil olmak üzere 1.825 sedef hastasını 6 ay boyunca takip etti. İştirakçiler, görünür lezyonlarla yaşamaktaydılar ve her gün tükettikleri yiyecekler, bilhassa de çok işlenmiş besinler hakkında ayrıntılı bilgi vermek zorundaydılar.
Araştırma sonunda, araştırmacılar, incelenen hastalar ortasında çok işlenmiş besinlerin tüketiminin genel nüfus düzeyinden daha yüksek olduğunu fark etti. Şu an için kesin bir neden-sonuç bağlantısı kurulmasa da, araştırmacılar bu tıp besinlerin sedef hastalığının tetiklenmesinde rol oynayabileceğini düşünüyor.
Bu bulgu, sedef hastalığının idaresi ve önlenmesi konusunda yeni yollar keşfetmeye paha bir alan olarak öne çıkıyor.