BURSA (İGFA) – Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, kırmızı-beyaz et, süt-süt eserleri, bakliyat ve meyve-sebze üzere temel besin unsurlarına uygulanan sistematik fiyat artışlarına karşı tedbir alınmasını gerektiğini belirterek, bu durumun her yıl Ramazan ayı ve Kurban Bayramı öncesinde tekrarlandığına da dikkat çekti.
Fiyat artışlarının maliyet artışlarına dayandırılmadan yapılmasını fırsatçılık olarak nitelendiren Lider Coşkun Dönmez, devletin spekülatörlere karşı daha sert tedbirler alması gerektiğini vurguladı.
Dönmez, temel besin unsurlarındaki fiyat artışlarının endüstriyel yemek bölümüne verdiği zararın yanı sıra vatandaşların iktisadını de olumsuz etkilediğini vurguladı.
Ekonominin son derece kıymetli hale geldiği bir süreç yaşandığını, bu yüzden hem vatandaşların hem de endüstriyel yemek bölümü müşterilerinin ucuz fiyat arayışına girerek inançsız besinleri tercih edebildiğini söz eden Coşkun Dönmez, “BUYSAD olarak bu mevzuya tahlil bulmak için bir çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki günlerde Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüğü’ne giderek ortak çalışma önerisi sunacağız. Zira toplum sıhhati her şeyin önünde gelir” dedi.
TARIMSAL ÜRETİMİ GÜÇLENDİRMEK GEREKİYOR
Tarımsal üretimin istikrarsız seyrettiğini ve hayvan varlığının artırılması gerektiğini de vurgulayan Coşkun Dönmez, Türkiye’de hayvancılığın geliştirilmesi ve ziraî üretimin artması için üreticilere yapılan dayanakların daha da artırılmasını istedi. Tarım ve hayvancılık bölümünün endüstriyelleştirilip üretimlerin daha kapsamlı yapılmasını ve sanayicilerin bu iş kollarına özendirilmesini isteyen Lider Dönmez, “Bu iş ithalat ile çözülemez. Arz-talep istikrarının sağlanması ve fiyatların denetim altına alınması için uzun vadeli tahlillere odaklanılması gerekli” dedi.
BESİN TERÖRÜ ÖNLENMELİ
Medyaya çok sık toplu tüketim yapılan yerlerde yaşanan besin zehirlenmelerinin haberlerinin yer almaya başladığına da dikkat çeken Coşkun Dönmez, besin üreten işletmelerin daha sıkı denetlenmesi gerektiğine bir kere daha vurgu yaptı. Endüstriyel yemek üretme ruhsatı olmayan işletmelere asla fırsat verilmemesini isteyen Lider Dönmez, “Toplum sıhhatini tehdit edenlere karşı daha sert tedbirler alınmasının değerine bir daha dikkat çekiyorum. Uygunsuz şartlarda üretilen yemekler ve tağşişli eserler toplum sıhhatini tehdit ederek, besin kaynaklı uzun vadeli sıhhat meselelerine da yol açıyor. Hijyen ve sanitasyon kurallarına uymayan işletmelerin ve sokak satıcılarının önüne geçmek hepimizin misyonudur. İnsan sıhhatine kıymet vermek herkesin ana vazifesidir. Devletin ilgili kurumlarının daha çok kontrol yapması şart” dedi.